Skip links

Hästunderstödd Aktivitet – öppet brev från en mamma

Hej!

Vi har en dotter på snart 6 år med diagnoserna Autism och ADHD som började rida på Fridstorps Ridverksamhet hösten 2021. Att vår dotter började rida var långt ifrån en självklarhet och inte heller något enkelt beslut, av många olika anledningar. Framför allt har det varit otroligt svårt att hitta fritidsaktiviteter där det finns möjlighet för anpassning efter vår dotters behov. Långa köer till ponnyridning, ridskolegrupper och andra fritidsaktiviteter med många barn samtidigt har aldrig varit ett alternativ för henne. Men när vi hittade Fridstorps Ridverksamhet kände vi direkt att detta skulle kunna passa vår dotter perfekt! Ett litet sammanhang med få sociala kontakter, kravlöshet, djur och motorisk träning. Precis vad vår dotter behöver!

Genom Fridstorps Ridverksamhet har vår dotter fått en meningsfull fritidsaktivitet att delta i. Hon känner att hon aktivt deltar och får göra något som hon själv finner intresse för, utan några som helst krav. Samtidigt har hon också fått något att längta till och tänka tillbaka på, vilket hon ofta uttrycker med glädje över här hemma. För ett ”normalbegåvat” barn är detta kanske inte så stort, men för vår dotter som för det mesta sitter isolerad hemma på grund av brist på ork, betyder ridningen, en gång i veckan allt!

Förutom en meningsfull fritidsaktivitet har vår dotter fått möjlighet att träna sin motorik/balans/koordination, socialt samspel med utomstående, utmanas i att våga prova nya saker, besöka nya platser, nya upplevelser, psykiskt välmående och språklig utveckling (alla nya begrepp inom ridning, instruktioner m.m.). Ja, listan kan göras lång!

För oss är varje ridtillfälle ovärderligt på Fridstorps Ridverksamhet!

Hälsningar

M, M och T-L