Om oss

Om Oss på Fridstorp

Sommaren 2020 började vår ridverksamhet ta form och det var mer eller mindre av en slump. Inledningsvis erbjöd Fridstorp ponnyridning några gånger varje vecka och då med de ponnyer vi hade kvar som våra egna barn hade vuxit ur. Intresset och efterfrågan efter att vi skulle fortsätta erbjuda möjligheten att rida när hösten kom och de första ridgrupperna startade då och en ponny lånades in. Vi fortsatte erbjuda även enskilda ridtider. Det som blev viktigt för oss var att erbjuda ridning ute i naturen och fokus på att lära känna individen Hästen, vad de är för djur och hur man kan känna sig trygg med dem.

Då vi har egen erfarenhet av barn med NPF-diagnoser och särskilda behov började våra tankar ta form om hur vi kunde erbjuda även de barnen en meningsfull tid med hästarna. Att få komma till vår gård som ligger enskilt belägen i slutet på enskild väg vid Kalmarsund och i lugn och ro få lära känna hästarna och för en stund få en frizon.

Efterhand utvecklades verksamheten och vi erbjuder numera enskilda hästtider, mindfulnessridning, coachande samtal psykisk hälsa enligt KBT och ACT, Naturhälsoguidning, barn- och ungdomsprojekt m.m. 

December 2020 fick Fridstorp – ridverksamhet ta emot Mörbylånga kommuns Tillgänglighetspris med motiveringen: “Fridstorps ridverksamhet öppnar upp sin gård i Böle på Öland för alla barn och ungdomar som vill möta hästar och djur. De brinner för varje unik individ och tänker att ingenting är omöjligt. Om man så bara vill borsta och klappa eller om man vill hoppa upp på hästryggen och ta sig en tur, så är dem där för att guida och stötta. de ger barn och ungdomar ed olika typer av funktionsvariationer, såväl fysiska som psykiska, möjligheten att rida och möta hästar på sin egen nivå“.

I januari 2022 gick Simone en kurs i metoden “Lära med hästar” som är en del av Hästunderstött Lärande. Läs mer under rubriken Hästunderstödda Insatser. Kursen finansierades tack var ett projektbidrag från Sparbanksstiftelsen Öland.

Artikel publicerad i Ölandsbladet 23 december 2021. Godkänd att visas i sin helhet på vår hemsida

Hästgård prisas för sitt arbete med barn med diagnoser

Simone Sandell och Martin Olsson på Fridtorps ridverksamhet får Mörbylånga kommuns tillgänglighetspris för sitt arbete med att låta barn med funktionsvariationer rida och vara med hästarna på gården. 

Det som började av en tillfällighet sommaren 2020 har nu blivit en prisad verksamhet. På sin lilla enskilt belägna gård i Böle nära Glömminge har Simone Sandell och maken Martin Olsson ridverksamhet för barn mellan 2 och 12 år på helgerna.

– Vi började av en slump med ponnyridning för 1,5 år sedan och märkte snabbt att efterfrågan var stor. Så jag bestämde mig för att fortsätta ha ridgruppen och nu så är det ungefär 30 barn som kommer till oss på helgerna, säger Simone.

– Det har utvecklats fort och nu har vi inte bara ridgrupper utan man kan också boka enskilda ridtider. I och med vi bor så pass enskilt ute i skogen som har vi i första hand lektioner ute i naturen. Vi ser att det främjar utvecklingen hos barnen att vara i naturen med djuret. Vårt fokus är att se varje individ.

Simone och Martin har särskilt inriktat sig på barn med psykisk ohälsa och olika funktionsvariationer. Men alla barn mellan 2 och 12 år är välkomna.

Motivering
Mörbylånga kommuns tillgänglighetspris

Fridstorps ridverksamhet öppnar upp sin gård i Böle på Öland för alla barn och ungdomar som vill möta hästar och djur. De brinner för varje unik individ och tänker att ingenting är omöjligt. Om man så bara vill borsta och klappa eller om man vill hoppa upp på hästryggen och ta sig en tur, så är dem där för att guida och stötta. De ger barn och ungdomar med olika typer av funktions-variationer, såväl fysiska som psykiska, möjligheten att rida och möta hästar på sin egen nivå.

– Vi har personlig erfarenhet av att ha barn med en diagnos och det kan vara en ganska jobbig process att gå igenom. Våran vision och dröm är att öppna upp för ännu fler barn med med psykiskt ohälsa eller någon diagnos.

Simone Sandell menar lugnet på gården och samvaron med djuren gör gott för barnen.

– Samhället kan vara tufft för de här barnen och hos oss kan de få vara sig själva med djuret. Här är det lugnt och inte en massa spring och den lilla gården ger en känsla av att komma hem. Många av barnen har det behovet.

– Här får de möjligheten att göra det som är självklart för andra barn, har de ett fysiskt hinder så försöker vi hitta en lösning på det.

Barn med en diagnos finner ofta trygghet hos djur, menar Simone Sandell.Foto: Simone Sandell

Djur kan många gånger vara enklare att umgås med än människor särskilt för barn med diagnoser menar hon.

– Vi har en elev med autismdiagnos och har fått till oss att hon är väldigt svår att aktivera. Men när de ska till oss för att rida är det aldrig några problem.

– Man kan se att barnen blir mer närvarande och lugnare när de är med hästarna. Djuren är väldigt tacksamma och tydliga att umgås med. När de umgås med andra människor tolkar de in saker i vad de säger de behöver de inte göra med djuren.

Nu har de fått Mörbylånga kommuns tillgänglighetspris. Men frågan är om tiden och kraften räcker till för att fortsätta för Simone som till vardags jobbar som polis.

– Vi står vid ett vägskäl. Jag har dubbla jobb och det tar tid och kraft. Jag känner att vi antingen ska växla upp och satsa på vår vision eller överge den. Men vi vill fortsätta och hitta samarbetspartners för att klara det, säger Simone Sandell.

Simone Sandell.Foto: Privat

””Samhället kan vara tufft för de här barnen och hos oss kan de få vara sig själva med djuret.””

– Simone Sandell

Källa: https://www.olandsbladet.se/oland/hastgard-prisas-for-sitt-arbete-med-barn-med-diagnoser/

Kontakt info

By Fridstorp

Copyright © 2021. All rights reserved.